Mindent csak mértékkel

“Fogyni akarok, nincs több szénhidrát!”. Tévhit, feleslegesen kidobott energia. Miért? A következőkben ezt olvasshatjátok.

Kevesebb szénhidrát -> kevesebb kalória -> fogyás. Csak hogy sokan nem tudják, hogy az így leadott súly nagy része csak víz. Ezért se a leghatékonyabb az alacsony szénhidráttartalmú diéta hosszútávon. Ezzel az ételcsoporttal sokaknak az a problémájuk, hogy nem tudják mi az elég. Ahhoz, hogy a normál adagot fogyasszuk bizonyos szénhidrátokból, ahhoz tudnunk kell mi mennyi kalóriát tartalmaz. Emellett az is sokat segít ha olyan ételeket fogyasztunk ezek mellett amit rost vagy fehérje gazdagok. Mivel a szénhidrát gyorsan energiává alakulnak, a rostos és fehérje dús ételek pedig jóllakottságot biztoítanak.

Kenyér és tészta. Sokan azt gondolják ez a kettő  legrosszabb választás. Pedig itt is a mérték és a megfelelő adag amin van a hangsúly. Bár az se mindegy, hogy milyen lisztből készült az adott péksütemény vagy tészta ( legjobb a teljes kiörlésű liszt) Éttermekben nagyobb adagot kapunk a szénhidrát tartalmú ételekből is más fogásokból is annál, amit egy ültő helyünkben el kéne fogyasztani, ezzel tisztában kell lennünk. Ezért már rendeléskor jelezzük, hogy fóa felét előre csomagolják, vagy kérjünk fél adagot valami könnyű salátával.

A szénhidrátok nem egyformák.  Rost tartalmától függ, hogy milyen gyorsan vagy lassan bomlik le cukorrá. A rostban gazdag ételek, például ami teljes kiörlésű lisztből készültek, vagy a barna rizs, friss bogyós gyümölcsök, édesburgonya jobban tlítenek, egészségesebbek. Ezekkel ellentétben a péksütemények, kekszek, cukros üdítők, fagylaltok gyorsan válnak cukorrá.

Puffadást okoznak? Az esetek döntő többségében a szénhidrátok az irritábilis bél szindrómával és cöliákiásoknál (liszt-, gluténérzékenység) okoznak emésztési problémákat.

Tehát a szénhidrátok nem ellenségek, csak ismerni kell a határainkat, hogy számunkra mekkora mennyiség az ideális.

Írta: Simon Boglárka