Neumann Verseny 20. alkalommal

Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny 2023/2024

 

Ebben az évben szintúgy, mint az elmúlt években, iskolánkban megrendezésre került a Neumann Verseny. Idén Gimnáziumunk már a 20. alkalommal szervezte meg a nívós rendezvényt. A versenyen az ország minden részéből jöttek versenyzők, sőt még a Vajdaságból és Erdélyből is köszönthettünk résztvevőket. Összesen 75 versenyző jött el rendezvényünkre.

A verseny két napig tartott, de voltak, akik már szerdán megérkeztek az iskolába. A verseny első napján reggel üdvözöltük a vendégeket és a zsűrit, majd 9 órakor megkezdődött a verseny megnyitója. Először Hajós Éva igazgató asszony köszöntőjét hallgattuk meg, majd Gerzsei Péter tankerületi igazgató úr köszöntőjét is hallhattuk. Hajós Éva igazgató asszony ezután bemutatta a zsűrit. A zsűri elnökeként Képes Gábort köszönthettük. A zsűri többi tagjaként pedig Badics Alexet, Bíró Istvánt, Makara Lászlót, Nagy Alfrédot, Szépi Lászlót, Vigand Zsoltot, Mérő Bálintot, Borsódi Donát és Koltai Mihályt üdvözöltük. Köszönjük szépen a zsűrinek, hogy elvállalták ezt a nehéz feladatot, hogy a sok különleges pályamunka közül kiválasszák a legjobbakat. Szintúgy meg szeretném köszönni a verseny két technikusának: Baros Gábornak és Mehicic Armandnak, valamint Németh Lászlónak és Pogdányi Györgyinek, akik lehetővé tették, hogy versenyt élő közvetítésben is lehessen látni a Youtube-on.

 

köszöntő és a zsűri:

 

A köszöntő végén meghallgattuk Hajós Éva igazgató asszony Kovács Győző emlékének szentelt gondolatait. Ezután elkezdődött a verseny. A versenyt az iskolai zenekar nyitotta meg, majd Bakos András tanár úr mondott beszédet, ezután pedig Hagymási Orsolya köszöntötte a versenyzőket.

 

zenekarunk

 

A versenyen először a grafika kategóriát tekinthettük meg. Ebben a kategóriában 12 munkát mutattak be. Sok szép, kidolgozott pályamunkát láthattunk. Miután visszavonultunk a Neumann terembe, a versenyt a számítógépes animáció középiskolásoknak kategóriával folytattuk. Ebben a kategóriában 5 versenyző nevezett. Ezután az alkalmazói programok középiskolásoknak kategória következett. Ebben a kategóriában 15 versenyzőnk volt. Amint ennek a kategóriának vége lett, a versenyzők elmentek ebédelni. Délután egy órakor folytattuk a versenyt az animáció általános iskolásoknak kategóriával. Itt 5 animációt láthattunk. Mindegyik animáció nagyon érdekes volt, sok eredeti ötlettel. Majd a játékprogramok általános iskolásoknak kategória következett. Összesen 4 diák mutatta be munkáját. A nap legutolsó kategóriája a játékprogramok középiskolásoknak kategória volt. 13 versenyző munkáját láthattuk itt. De mivel a nap elhúzódott a zsűri kérésére 3 versenyzőnek csak másnap láthattuk munkájukat.

 

produktumok és nézők:

 

A csütörtöki napot díszvacsorával zárták a kísérők és a zsűri tagjai. A díszvacsora az Aranykulacsban lett megszervezve. Ide a vendégeket, akik nem ismerték a helyszínt, a diák segítők kísérték el. A díszvacsorán nem csak a zsűri és a kísérők vettek részt, de tanáraink közül is néhányan, és ismerkedtek egymással, valamint megbeszélték az aznapi produktumokat. Míg a versenyzők kísérői díszvacsorán vettek részt, addig a diákok/versenyzők a DÖK által szervezett kocka bulin ismerkedtek meg egymással. A bulin sok süteményt, szendvicset és más finomságokat hoztak az osztályok szülői közösségei. Köszönjük szépen támogatásukat ez úton is! A kocka buli egészen 9 óráig tartott, ahol sok új barátság alakult ki. A csütörtöki napot pedig ezzel zártuk.

A pénteki napot reggel 8-kor kezdtük. Ezen a napon a versenyt a játékprogramok középiskolásoknak kategória utolsó három versenyzőjével indítottuk, majd utánuk következett a számítógéppel támogatott tervezés általános iskolásoknak kategória. 3 versenyző munkáját láthattuk ebben a kategóriában. Utána jött a megépített digitális automata és vezérlése. Ebben a kategóriában egyaránt voltak általános -, és középiskolások is. Összesen 6 versenyző szerepelt ilyen formában. A verseny legutolsó kategóriája pedig a számítógéppel támogatott tervezés középiskolásoknak volt. Itt szintúgy 6 versenyző mutatta meg tudását.

 

hadihajó grafikája

 

A legutolsó versenyző munkája után a vendégek elmentek ebédelni. Ez az idő alatt az utolsó oklevelek is elkészültek valamint a segítők átrendezték a termet. 13 órakor megkezdődött az eredményhirdetés. Az eredményhirdetést Hajós Éva igazgató asszony beszédével kezdtük. Majd Képes Gábor zsűri elnök értékelte a versenyt. Ezután Képes Gábor zsűri elnök és Hajós Éva igazgató asszony átadta a versenyzőknek a díjakat, míg Péter Miklós tanár úr tájékoztatta versenyzőket az eredményekről.

 

helyezettek és díjátadó

 

A helyezések:

A számítógépes grafika kategóriában Bernát Anna 3. helyezést ért el, Takács Nóra 2. helyezést és Szélyes Panna 1. helyezést ért el. Számítógépes animáció középiskolásoknak kategóriában harmadik helyezett lett Faragó Szabolcs és Kozma Ákos csapata, második helyezett lett Kökényesi Andor és Szilágyi Dominik csapata, és első helyezett lett Vajda Bence.

Alkalmazói programok középiskolásoknak kategóriában harmadik helyezést ért el Faragó Szabolcs, második helyezést ért el Mihály Ádám és az első helyezést Horváth Zsombor kapta.

Számítógépes animáció általános iskolásoknak kategória harmadik helyezettje lett Regina Popovics, második helyezett Sipos Szendi Robert és Novák Flóra csapata lett, és végül első helyezést ért el Döme Petra és Brukusanin Alíz csapata.

Játékprogramok általános iskolásoknak kategóriában 3. helyezést ért el László Milán, 2. helyezést ért el Zsár Benedek, és 1. helyezésig jutott el Teodor Kis.

Játékprogramok középiskolásoknak kategória harmadik helyezettje Herpai József Mátyás lett, második helyezettje Luka Pavicevic és Stefan Jovicic csapata lett, az első helyezett pedig Szilágyi Balázs lett.

Számítógéppel támogatott tervezés általános iskolásoknak kategóriában harmadik helyezést ért el Milos Misic, második helyezett lett Anastasia Nanic, az első helyezett pedig lett Pokoraczki Gergő.

Megépített automata berendezése és vezérlése kategória harmadik helyezettje Pataki Csanád és Szél Csanád Zoltán csapata lett, a második helyezett Vajda Ádám és Bacsúr Dániel csapata, a győztes pedig Kenyeres Imre és Kenyeres Máté csapata lett.

Végül a számítógéppel támogatott tervezés középiskolásoknak kategória harmadik helyezettje Szalacsi Máté, a második Papp Hunor, az első Ágoston Viktória lett.

 

Gratulálunk minden versenyzőnek az általa elért helyhez, és köszönjük, hogy részt vettek a versenyen. Reméljük, hogy jól érezték magukat és jövőre is viszont láthatjuk őket. Szeretném még megköszönni kísérő tanáraiknak és felkészítőiknek, hogy támogatták a tanulókat a felkészülésben, és a versenyben is. Köszönjük a zsűri tagjainak, Németh Lászlónak és Pogdányi Györgyinek és technikusainknak, hogy értékelték a produktumokat  és a versenyzők munkáját. Németh Lászlónak és Pogdányi Györgyinek és technikusainknak, hogy a verseny technikai megoldásaiban segédkeztek, és élő közvetítést tudtuk adni a rendezvényről. Köszönjük szintén Péter Miklós tanár úrnak és Hajós Éva igazgató asszonynak, akik lehető tették és irányították a verseny megszervezését, a diákoknak, akik segédkeztek a versenyzők kísérésében és bármilyen problémával kapcsolatos dolog megoldásában, valamint a kocka buli megszervezésében.

 

további képek itt érhetőek el: https://ibela.hu/fotoalbumok/144/2023-2024—neumann-verseny

 

Riportok diákokkal:

 

Milos Misic

Hogy hívnak? Milos Misic

Honnan jöttél? Szerbiából jöttem a Djura Jaksic Kac Általános Iskolából.

Voltál-e már Neumann verseny előtte? Igen

Miről szólt az előadásod? Két előadásom volt az egyik a hologram transition „morph”-ról szólt a másik az álom házról.

Hogy tetszik eddig a verseny és változtatnál-e bármit rajta? Jó volt a verseny, semmit nem változtatnék rajta.

 

(kérésre angol nyelven is)

What’s your name? I’m Milos Misic.

Where are you from? I’m from Serbia Djura Jaksic Kac Elementary School.

Have you ever been to a Neumann competition before? Yes.

What was your project about? I had two projects. One was about hologram transition „morph” and the other one was about a dream hous.

Did you like the competition? Would you change anything about it? The competition was good. I wouldn’t change a single thing.

 

Váradi Ákos és Tasnádi Tamás

Mi a nevetek? Váradi Ákosnak és Tasnádi Tamásnak hívnak.

Honnan jöttetek? Erdélyből jöttünk Kolozsvárról.

Voltatok-e már Neumann verseny előtte? Ákosnak ez az első versenye, de én már voltam korábban itt.

Miről szólt az előadásotok? Mini műhold működtetése és építéséről.

Hogy tetszik eddig a verseny és változtatnál-e bármit rajta? Mindkettőnknek nagyon tetszik a verseny és semmit nem változtatnánk rajta. Nagyon jó a hangulat, mindenki nagyon segítőkész és jövőre is biztos jövünk.

 

Hegymegi-Jakó Tamás

Hogy hívnak? Hegymegi-Jakó Tamásnak hívnak.

Honnan jöttél? Kecskemétről jöttem.

Voltál-e már Neumann verseny előtte? Nem voltam még, ez az első versenyem.

Miről szólt az előadásod? Egy 2D pixeles játékról.

Hogy tetszik eddig a verseny és változtatnál-e bármit rajta? Tetszik a verseny és mindenki nagyon kedves, de véleményem szerint kevés a visszajelzés a versennyel való programokkal kapcsolatban.

 

egyik riport alanyunk: Pásztor Dávid, Zentáról

a riport google drive linkje:

https://accounts.google.com/InteractiveLogin/signinchooser?continue=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F1JFbvVLUJvvKgsy1e3GYS5UEDeLGrX4VS%2Fview%3Fusp%3Dsharing%26fbclid%3DIwAR1pIyr0w4kKDDXtxeDDm4ogN8tlLoAxt06zCSdSEkp-U1cVEGVxkCoj9y8_aem_AasJdCgHVAMZX7Fg7PVQGK4XpRz-DFuY-YUKe159Ras2yw4P0l8PGWcA1DyRrX4yJJ0UDUABInVQ7AhZj6oTLkk-&followup=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F1JFbvVLUJvvKgsy1e3GYS5UEDeLGrX4VS%2Fview%3Fusp%3Dsharing%26fbclid%3DIwAR1pIyr0w4kKDDXtxeDDm4ogN8tlLoAxt06zCSdSEkp-U1cVEGVxkCoj9y8_aem_AasJdCgHVAMZX7Fg7PVQGK4XpRz-DFuY-YUKe159Ras2yw4P0l8PGWcA1DyRrX4yJJ0UDUABInVQ7AhZj6oTLkk-&osid=1&passive=1209600&service=wise&ifkv=ARZ0qKIZ7YU6atTrlDyb7Mod7tw-sqlm16eVEzKTDh89mNt2RDN3-iCvC5B3ewiG2DrJgwpooSeTRw&theme=mn&ddm=0&flowName=GlifWebSignIn&flowEntry=ServiceLogin

 

Készítették (és a rendezvény lebonyolításában is közreműködtek):

Bakos Fanni, 11.B

Ősi Orsolya, 9.C

Szűcs Márton, 11.A

Taksonyi Péter, 11.A

Varga Patrícia, 11.B